miercuri, 26 septembrie 2007

Grevă la Euroconf Vânju Mare



Aproape 100 de angajaţi ai Euroconf Vânju Mare au protestat ieri din cauza salariilor mici şi a faptului că orele suplimentare nu sunt plătite.MEHEDINŢI. Salariaţii firmei de confecţii Euroconf Vânju Mare au încetat lucrul în semn de protest faţă de măsurile luate de noul manager al societăţii, Mariana Hârşovescu. Muncitorii sunt nemulţumiţi că au fost obligaţi să lucreze şi 16 ore pe zi, fiind plătiţi doar pentru opt.
Cei care s-au opus acestui program au fost daţi afară, iar ceilalţi au fost ameninţaţi că, dacă nu vor munci, vor pleca şi ei.
„Au fost desfăcute şapte contracte de muncă începând cu 20 septembrie, iar 32 de muncitoare au fost sancţionate cu 10 la sută din salariu“, strigau greviştii.
„Să-şi vadă de primăria lui şi să ne lase în pace!“

„Muncesc de 29 de ani în această unitate şi acum, pentru că am refuzat să lucrez peste program, mi-a desfăcut contractul de muncă. În situaţia mea mai sunt şi alte colege“, a spus Mihaela Atomii, salariată la Euroconf.
Cei acuzaţi de grevişti sunt managerul Mariana Hârşovescu şi Puiu Hârşovescu, care este viceprimarul oraşului Vânju Mare. „În loc să se ocupe de problemele oraşului, vine aici şi zice că bagă disciplina în noi. Să-şi vadă de primăria lui şi să ne lase în pace!“, spuneau femeile revoltate.
Speriată de mulţimea adunată, dar şi de camerele de luat vederi, Mariana Hârşovescu a fugit pe uşa din spate. În unitate mai rămăsese doar şefa de personal, Valeria Paşca, pe care oamenii şi-au vărsat nervii.
„Această grevă este ilegală. Probabil că oamenii sunt nemulţumiţi de noua conducere. Dacă nu vor înceta protestul, greviştii vor fi sancţionaţi“, a spus Valeria Paşca.
Vicele Puiu Hârşovescu a spus că nu îi este indiferentă soarta unui agent economic din oraş şi că, din acest motiv, s-a implicat pentru a găsi contracte.
„Pentru că societatea nu avea comenzi, am considerat că trebuie să mă implic şi am obţinut contracte cu mai mulţi beneficiari din Spania, Germania, Portugalia şi Anglia. Tot ce am făcut eu a fost să dau referinţe bune pentru această fabrică. Greva a fost pornită de unii salariaţi implicaţi în mafia locală, care colaborau cu o firmă din Craiova pentru comenzi. Această firmă nu vrea ca Euroconf să-şi găsească singură clienţii“, a declarat Puiu Hârşovescu.
Euroconf Vânju Mare va fi scoasă la licitaţie de Finanţele Publice pe 10 octombrie pentru că datorează bugetului de stat peste opt miliarde de lei vechi. În ultimii trei ani, nu au fost plătite decât salariile şi factura la energie electrică.



Niciun comentariu: