sâmbătă, 22 septembrie 2007

Pensiile private, fara efort financiar suplimentar


Daca vrei sa te bucuri de o pensie administrata privat, vestea buna este ca nu trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar. Potrivit legii nr.411/2004, contributia la fondul de pensii administrate privat nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru participantii la sistem, ci este parte din contributia de asigurari sociale pentru pensia publica.

In primul an de functionare al noilor fonduri de pensii, cota transferata din contributia ta de asigurari sociale este de 2%. Ulterior, aceasta creste la 6%, in opt ani de la inceperea functionarii, cu o crestere de 0,5% anual.

Contributia ta se retine si se vireaza de catre angajatorul tau, odata cu contributia de asigurari sociale, in contul fondului de pensii administrate privat, specificat in actul individual de aderare.

Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.

Institutia de colectare este cea care vireaza contributiile, in termen de trei zile lucratoare de la primirea lor, pe baza informatiilor furnizate de institutia de evidenta.

Nerespectarea de catre institutia de colectare sau de catre institutia de evidenta a termenului prevazut pentru retinerea si
virarea contributiilor, atrage plata dobanzilor sau penalitatilor de intarziere, in acelasi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare .

Daca nu se achita la termen contributia, persoana raspunzatoare plateste dobanzi si penalitati de intarziere, in acelasi cuantum ce acelea stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare, institutia de colectare aplica modalitatile de executare silita si celelalte modalitati de stingere a debitelor, iar dobanzile si penalitatile aferente se vireaza in contul tau individual, in termen de doua zile lucratoare de la data achitarii lor. Asupra lor nu se datoreaza comisionul de administrare dedus din contributiile platite.

Fiecare participant la fondul de pensii are un cont individual, unde se vireaza contributiile si transferurile, care se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.

Niciun comentariu: